6 hotell i Eksjö

Eksjös bästa hotell – många möjligheter för weekend och konferens

Eksjö är en genuin liten stad med en berömd trästad. Här kommer några förslag på boende i Eksjö. Eksjö Stadshotell och dess Annex ligger i centrum, liksom även Hotell Vaxblekaregården. Strax utanför ligger Eksjö Wärdshus Abborraviken. Vid den vackra Södra Wixensjön htitar vi Hotel Ullinge och Hotel Paradis.

Eksjö Stadshotell – pampigt men mysigt mitt i centrum

Mitt i det idylliska Eksjö ligger Eksjö Stadshotell som erbjuder en gedigen atmosfär. Hotellet byggdes 1862 och var en gång i tiden stadens rådhus. Nu är det ett fullt modernt hotell med fräsch interiör, bl.a. med fantastiska närproducerade kontinentalsängar från Viking Beds i närliggande Landsbro. Eksjö Stadshotell har 51 rökfria rum. Rummen är behagligt färgsatta i en klassisk stil som passar väl med den känsla av klass och tradition som hotellet tycks vilja förmedla. Rummen städas dagligen, precis som det ska vara.

Restaurangen är populär och erbjuder både lunchmeny och à la carte-meny till kvällen. Njut av din vällagade måltid i lugn och ro medan du betraktar de olika konstverken som pryder matsalens väggar. Lita på att restaurangen kommer att servera något i det allra bästa laget. Hotellets VD är nämligen både utbildad kock och sommelier så du kan räkna med att han kommer att göra sitt bästa för att gästerna ska komma tillbaks!

På hotellet finns även ett mindre gym med löpband, motionscykel och trappmaskin samt en kombinationsmaskin för vikter.

På mindre än en minuts gångavstånd ligger Eksjö kyrka. Krusagården, som är en gammal hantverks- och affärsgård från 1600 talet, kan du nå på mindre än fem minuter till fots. Krusagården ligger i Eksjös vackra trästad. Under juli kan man besöka gårdens loppmarknad.

I närheten ligger även Eksjö museum där man kan betrakta kulturhistoria, samtidskonst och andra ämnen. Här finns Albert Engström och ”Eksjö genom seklerna” som permanenta utställningar.

Eksjö Stadshotell Annex – där varje rum har en egen karaktär

Hotell Annexet har 15 rökfria rum som vart och ett präglas av motiv från Eksjös olika kulturmiljöer och där varje rum bär namnet från en av de historiska gårdarna i staden. Så som namnet antyder hör Eksjö Stadshotell Annex till Eksjö Stadshotell men det ligger i en separat byggnad ca 400 meter bort.

Annexet är lite enklare än själva huvudhotellet, men fullt bekvämt, rent och trevligt. Det renoverades nyligen med mycket omsorg av Eksjös tidigare stadsarkitekt, Lennart Grandelius. Det är gratis WIFI på samtliga rum, liksom toalett med dusch. Det finns både enkelrum och dubbelrum; bägge varianterna finns även i ett lite finare ”deluxutförande”. Rummen är utrustade med te-/kaffebryggare och skrivbord. Det finns även mörkläggningsgardiner så att man kan sova riktigt gott. Rummen har daglig städning.

Frukosten serveras i huvudbyggnaden, dvs. 400 meter bort. Rummen har daglig städning och bagageförvaring finns att tillgå om du vill stanna kvar i Eksjö lite längre under dagen efter det att du har checkat ut. Parkerar gör man gratis, vilket känns som en bonus då hotellet ligger mitt i centrum.

Hotell Vaxblekaregården – här har stans bästa hantverkare arbetat i flera hundra år

Ett annat hotell i Eksjö som har gjort allt för att bevara kulturarvet på allra bästa sätt är Hotell Vaxblekaregården. Detta hotell med rödmålad träfasad har 18 rökfria rum och ligger mitt i Eksjös trästad, som har en alldeles unik atmosfär. Hotellet är med andra ord centralt beläget och det är nära till allt vad staden har att erbjuda. Miljön är från 1600-talet men rummen är toppmoderna och håller en hög grad av exklusivitet.

Det finns många olika rum att välja bland på Hotell Vaxblekaregården. Här finns enkelrum, dubbelrum, trippelrum, svit och lägenhet. Dubbelrummen ”deluxe” är nybyggda och vart och ett av dem är inspirerat av ett visst tema. Standarddubbelrummen är något billigare men har fullgod standard. Du kommer knappast att bli missnöjd med ett standardrum men vill du unna dig lite extra så kör på deluxerummet. Jättefräscha! Samtliga rum har gratis WIFI och bubbelbad (javisst!). De ordinarie sviterna är på hela 35 kvadratmeter och har en jättehärlig kingsize-säng. Sedan finns det en deluxesvit också med inte mindre än 50 kvadratmeter och egen bastu! Till sviterna kan man även få en extra säng utan kostnad. Vissa av rummen har utsikt mot staden medan andra blickar ut mot trädgården. Alla rum städas dagligen och det finns även rumsservice att tillgå under vissa tider.

Annat praktiskt som hotell Vaxblekaregården i Eksjö har att erbjuda är möjlighet att grilla på innergården, conciergetjänster och hyrcyklar.

På Hotell Vaxblekaregården finns en mysig restaurang som förutom en mycket god frukost med hembakat bröd även serverar lunch. Om kvällarna serveras tapas i restaurangen vid sidan av en mindre á la cartemeny. Precis som sig bör i en restaurang med stil på ett hotell med klass har man lagt ner tid och kraft på att hitta de bästa råvarorna från närliggande gårdar.

Det löper en röd tråd genom Vaxblekaregårdens historia. Här har olika hantverkare bott och jobbat genom tiderna. År 1685 köpte en broderska gården och hon kom senare att bli känd som en av Eksjös förmögnaste hantverkare. Det sägs att hon kanske lät bygga den lilla kupolen på taket som en slags statussymbol. På 1700-talet låg här en smedja där en brand ledde till att staden instiftade hårdare regler mot handhavandet av eld. Så till sist kommer vi till varifrån hotellet har fått sitt unika namn. År 1834 grundade nämligen en handelsman ett vaxblekeri här. Han köpte in bivax under hösten och efter att han valsat den till flak fick vaxet blekas ute på gården under våren och sommaren. Det här var en unik anläggning då det var det enda vaxblekeriet i Sverige utanför Stockholm på den tiden. Pengarna rullade in. Av vaxet tillverkade man bl.a. kyrkljus och dockhuvuden. Det användes även i tillverkningen av juveler. Från början av 1900-talet var gården ett bageri.

Eksjö Wärdshus Abborraviken – praktiskt och med sjöutsikt längs vägen

En bit utanför Eksjö, men egentligen bara ca fem minuter med bil från centrum, ligger Eksjö Wärdshus Abborraviken. Det är ett trestjärnigt motell som ligger enbart 50 meter från Abborragölen där det förutom abborre (såklart!) även finns mört.

Alla rum på Eksjö Wärdshus Abborraviken har sjöutsikt och det finns en sittplats utanför varje rum. Perfekt för att koppla av i solen med något gott att dricka efter en längre bilfärd. Motellet har tio rökfria rum och samtliga har golvvärme och en sittgrupp med TV. Samtliga rum har gratis WIFI och parkering på området ingår i priset. Barn upp till fem års ålder bor kostnadsfritt på motellet om de använder befintliga sängar.

På motellområdet finns även utomhusgrill och en lekplats. Om ni skulle behöva mötesrum går det att ordna.

På Motell Eksjö Wärdshus Abborraviken ingår alltid frukostbuffé i priset. Matsalen är fräsch och har nyligen renoverats. Här kan du äta god svensk husmanskost men om du föredrar lite mer spänning lagar restaurangen även grekisk och libanesisk mat.

Summa summarum verkar det vara för det goda läget de flesta gäster kommer hit. Motellet ligger praktiskt till vid en bensinstation nära rondellen mellan väg 40 och 32. Många gäster tycker också att Eksjö Wärdshus ger mycket valuta för pengarna.

Hotel Ullinge – strandtomt och bästa utsikten i Eksjötrakten?

Av alla hotell i Eksjö har detta den garanterat bästa utsikten. Hotel Ullinge ligger ca åtta kilometer från Eksjö centrum. Hotellet ter sig nästan majestätiskt där det ligger upphöjt i den branta slänten ned mot källvattensjön Södra Wixen. Känslan i vissa av rummen med sjöutsikt är nästan som om man vore ombord på en färja, eller ja, kanske rent av som att flyga över den spegelblanka vattenytan. Sjön är fantastiskt vacker med flera små öar och holmar, varav en ligger inte långt från den strand där hotellet ligger.

Hotel Ullinge sägs ligga på en plats där man bott redan sedan stenåldern då det, liksom nu, var ett ställe där man kunde andas ut och vila upp sig mellan varven. Den främsta skillnaden är väl kanske att på den tiden vilade man ut efter jakten och kanske efter att ha blivit jagad av en björn (björnar var på den tiden vanliga i Småland). Idag vilar vi av andra skäl och springer från andra sorters ”björnar”.

Detta hotell kan skryta med den bästa utsikten i Eksjötrakten och kanske tillhör det rent av ett av de vackrast belägna hotellen i landet. Det är också ett utmärkt ställe att vila ut och finna ro på.

På 30-talet byggde en officer inom flygvapnet en lyxvilla här, vilken idag utgör hotellets huvudbyggnad och restaurang. Det var denna officers två döttrar som hittade på namnet ”Ullinge”. De två döttrarna älskade naturen och tog vara på allt vad den hade att erbjuda i form av råvaror för diverse maträtter och sötsaker. Detta blev populärt i officerens bekantskapskrets och det blev många besök i denna underbara villa. I sjön finns gott om kräftor och kräftfisket förblir än idag mycket populärt vid Hotel Ullinge.

2018 fick Hotel Ullinge tillsammans med åtta andra anläggningar som ingår i Småland Resorts årets turismpris, vilket i sig säger en hel del om verksamheten.

På Hotel Ullinge finns 34 rökfria rum. Det finns både enkelrum och dubbelrum, med eller utan sjöutsikt. Sjöutsikt rekommenderas så klart varmt och det är egentligen ingen stor prisskillnad. Prismässigt måste vi säga att Hotel Ullinge är ett klart prisvärt val då det inte är mycket dyrare än många hotell som håller en betydligt enklare standard. Det är gratis att parkera vid hotellet och WIFI ingår även det i priset. Hotel Ullinge kallas även Ullinge Wärdshus.

På hotellet finns en restaurang där du blir serverad vid bord med vita dukar och silverbestick. På vardagar serveras lunch här och det finns även en söndagslunch. Hotellet har även en á la cartemeny med bl.a. grillad entrecote, bläckfisk och haloumiburgare.

Om dagarna går det bra att bada i sjön, fiska, cykla och paddla kanot eller ro båt. Hotellet har för övrigt både båt och kanot och hyr även ut fiskespön. Det går bra att fiska från hotellets brygga! Nere vid vattnet finns en mysig bastu som man kan hyra. Finns det något bättre än att kunna kyla av sig direkt i sjöns friska vatten mellan varven i bastun? Hotellet erbjuder bastupaket med handduk, ost och ölkorv. På hotellet finns även biljardbord och dart så inte är det någon risk att bli uttråkad här inte medan man ”tar det lugnt”.

Det finns flera golfbanor i närheten, inklusive Eksjö golfklubb, Nässjö golfklubb (en av Sveriges högst belägna faktiskt) och Vetlanda golfklubb (en av Sveriges vackraste?).

För den som tycker om att vandra kan nämnas att den vackra Höglandsleden som är 440 kilometer lång ligger nära hotellet. Den löper över varierande terräng, som ibland blir dramatisk, i det småländska höglandet. Här finns både bär och svamp att plocka. En utflykt in till Eksjö och dess vackra trästad är förstås också ett måste.

Hotel Paradis – relativt nära till både Boda Borg och Astrid Lindgrens värld

Till sist har vi ett hemtrevligt hotell som också har en otroligt vacker utsikt vid sjön Södra Wixen. Hotel Paradis har 25 rökfria rum med en till fyra bäddar. Praktiskt för familjen. Det går att ordna spjälsäng i vissa rum (läs noga i rumsbeskrivningen när du bokar). Om man vill komma ner i pris lite går det att boka rum med delat badrum. Lakan och handdukar ingår alltid i priset. Hotel Paradis har gratis WIFI på rummen och även gratis parkering. TV finns på alla rum.

Rummen är trevliga, nästan som att bo hemma. Hotell Paradis har ”enkel hotellstandard” som man själva valt att klassa det. Utanför hotellet finns en stor altan där man kan sitta och njuta om sommarkvällarna. Det finns också gott om gräsmattor kring hotellet. Varför inte tända grillen en kväll? Om ni gillar fisk går det bra att fiska i Södra Vixen men även i Nömmen som ligger på några minuters bilfärd från hotellet. Det finns ett sportfiskeställe som heter ”Berget” i närheten. Hotel Paradis erbjuder tvättmöjligheter om det finns även ett konferensrum på området.

Nära Hotel Pardis finns flera badsjöar med både hopptorn och badstrand. Är det för kallt för att bada ute finns det simhallar i Eksjö, Sävsjö och Nässjö. Det finns även ett äventyrsbad i Jönköping, men det är en knapp timme bort med bil.

Ett trevligt tips som vi är övertygade om att barnen kommer att gilla är att göra en dagsutflykt till Astrid Lindgrens värld, som ligger på ca en timmes bilresa från Hotell Paradis. Ett annat spännande resmål som barnen kommer att älska (även de äldre barnen och säkert också de vuxna) är Boda Borg i Sävsjö, som ligger mindre än en halvtimme från Hotell Paradis.

24 Jan 2021

Facebook