9 hotell i Höör

Höörs Gästgifwaregård

Gästgifwaregården har varit en plats där resande har ätit och övernattat sedan den byggdes år 1692 men den har anor från 1200-talet som gästgiveri. Med sina tretton rum, detta hotell är belägen mitt i den gamla delen av Höör vid ett kullerstensbelagt torg och bara några få meter från den medeltida kyrkan. Alla rum har TV, eget badrum och det serveras en gedigen frukostbuffé som ingår i priset. Hotellet har egen restaurang där både lunch och middag kan förtäras och en engelsk pub med traditionell pubmat. Du kan också njuta av en skön massagebehandling i hotellets eget spa. Hotellet är även fullt utrustad med konferensmöjligheter och har lokaler med plats för upp till 100 personer.

Från hotellet kan du ta en kvällspromenad i de närliggande parker eller vandra in förbi gamla hus till stadens nya centrum nära järnvägsstationen, en 15 minuters promenad. På vägen passerar du flera restauranger och sevärdheter. Om du vill uppleva den skånska naturen finns det flera vandringsleder som utgår från stadens utkant, eller varför inte ta ett kvällsdopp i närliggande Sätoftasjön eller Östra/Västra Ringsjön? När du har fått nog av natur kan du ta dig på bara en halv timme med tåg till Malmö eller även direkt till Köpenhamn om du vill passa på med en storstadsutflykt under din vistelse.

Stiftsgården Åkersberg

I ett historiskt hus på gångavstånd från Höörs järnvägsstation hittar du hotellet Stiftsgården Åkersberg. Mycket av det som är numera Höörs centrum byggdes upp på det tidigare godset Åkersbergs mark och själva huset med sina två flyglar byggdes på 1760-talet. Huset förvaltas av Stiftelsen Lunds Stiftsgård och hotellet är öppen till både allmänheten och som konferenscenter.

Hotellet har 54 rum, konferensmöjligheter och egen restaurang där man kan njuta av både lunch och middag. Frukostbuffén ingår i rumspriset och alla rum är utrustade med luftkonditionering, TV och eget badrum med dusch. Har du hund kan du i förväg boka ett rum där ditt sällskapsdjur är också välkommen. Behöver du avkoppling på plats finns både bastu, ett kapell där du kan vara dig själv en stund, eller så kan du boka en behandling i den nybyggda spaanläggningen.

Närheten till stadens kommersiella centrum gör att det finns ingen brist på restauranger eller shoppingmöjligheter. En bit längre bort finner du Höörs gamla hjärta med den medeltida kyrkan och de flera sekels gamla husen och parkerna. Om du vill använda Höör som bas för att utforska landskapet har du järnvägsstationen i närheten där du kan åka söderut mot Lund, Malmö eller till och med Köpenhamn, eller österut mot Kristianstad och Blekinge. Stiftsgården Åkersberga ger dig lyxigt boende mitt i allt.

Grottbyn – Skånes Djurparks Camping

Undrar du någonsin hur det skulle vara grottmänniska? Grottbyn ligger precis intill Skånes Djurpark några kilometer norr om Höör och här kan du faktiskt bo i en grotta! Denna campingen har självklart plats att slå upp ditt tält och ett antal stugor att hyra, men det som sätter prägel på denna platsen är just grottorna som du kan bo i. Dessa påminner lite om hobernas hus i Sagan om Ringen och har därför fått namn efter karaktärerna i böckerna och filmerna. Ett servicehus med matsal ger dig allt du behöver när du stiger upp från nattens ide och grillplatser finns spridda runtomkring.

Skånes Djurpark är precis bredvid och det finns ett stort utbud matställen både där och någon kilometer bort i Höör. Här är det perfekta stället att ha som bas när du vill bo nära naturen och ha möjligheten att utforska Skåne.

Ullstorps Stugor

Endast tio minuter norr om Höör med bil ligger gården Ullstorp där du kan hyra en av nio rum och stugor. Ullstorp satsar på ekoturism, naturupplevelse och hälsa. På gården finns ett antal utrotningshotade svenska lantraser och gården deltar i ett projekt att skydda dessa, de agerar som genbank inför framtida utmaningar. Här hittar du ängar, skog och små sjöar och en terrass med grillplatser som du kan beskåda allt ifrån. Barnen kommer ha fullt upp med att upptäcka alla djur som finns på gården.

Ulltorps Stugor ligger väldigt nära Skånes Djurpark och centrala Höör är endast en kort bilfärd bort. Där kan du äta på en av de mysiga restauranger som staden har att erbjuda på. Vill du åka längre finns det fina badplatser vid Ringssjöarna och hela Skåne är inom räckhåll för dagsutflykt. Söker du ett boende som ger ro och energi, kan Ullstorp varmt rekommenderas!

Ringsjö Krog och Värdshus

Strax söder om Höör och vid en strand på Östra Ringsjön finns detta hotell som var en gång i tiden en stor sommarvilla ägd av en grosshandlare från Eslöv. Med 14 rum uppdelade på hotellboende (med badrum på rummet) och pensionatdel (delade faciliteter), på detta värdshus kan du koppla av från vardagens stress och blicka ut över sjön från terrassen eller restaurangen som serverar delikatesser från närområdet. Alla rum är utrustade med TV och en gedigen frukostbuffé ingår i rumspriset.

Det finns mycket att göra på plats. Du kan hyra kanot och paddla iväg över sjön, eller varför inte köpa fiskekort och prova fiskelyckan från hotellets egen brygga? Långa promenadstråk går runt sjön och genom närliggande skog. För dig som är golfintresserad ligger Bosjökloster Golfklubb precis i närheten över vattnet och inom promenadavstånd från värdshuset. Det finns mycket att se och göra på nära håll. En bit bort ligger Fulltofta naturcentrum där du kan beskåda storkarna. Eller varför inte använda hotellet som bas för att utforska längre bort runtom i Skåne?

Ringsjöstrand Hotell

Ringsjöstrand Hotell ligger på Östra Ringsjöns sydöstra hörn nära E22 söder om Höör. Hotellet är byggd vid en alldeles egen strand på sjön och har tolv hotellrum och ett antal hotellstugor att bo på. I relativt nybyggda hus finns alla moderna bekvämligheter som du kan önska dig samtidigt som du får känslan att du är mitt ute i naturen. På fina sommardagar kan du avnjuta din frukost på terrassen som blickar ut över sjön. Du kan välja att boka en välgörande behandling i spaavdelningen, eller träna i hotellets eget fitnesscenter.

Härifrån kan du utforska trakterna kring Höör och Hörby på dagen och komma hem på kvällen för att koppla av med en drink från baren. Vill du åka på längre utflykt har du hela Skåne inom nära räckhåll. Kombinera det bästa av naturen, besök storstäderna Malmö eller till och med Köpenhamn och bo i lyx bredvid en av Skånes vackraste insjöar!

Elisefarm

Herrgården Elisefarm har så mycket att erbjuda. Hotellet har 23 rum fördelade över tre hus, egen restaurang och bar och här finns även en av Sveriges bästa golfbanor! Men du måste inte spela golf för att bo här – njut av en herrgårdsweekend med spa, god mat och vacker natur. Hotellet erbjuder ett antal olika paket beroende på vad du behöver, eller så kan du välja att endast boka rum och använda denna lyxiga herrgården som bas under din vistelse i trakterna kring Höör.

Elisefarm är ett populärt resmål för grupper och det finns fullständiga konferensmöjligheter. I samband med större bokningar finns det ett antal olika aktiviteter som kan bokas. Varför inte lär dig laga mat som en professionell kock tillsammans med köksmästaren? Eller lösa en mordgåta under en oförglömlig middag där du upplever ett mordmysterium?

Om du mot all förmodan vill lämna området och utforska större ytor är hotellet belägen precis vid E22 och du kan nå var du vill i Skåne enkelt under en dagsutflykt. Östra Ringsjön ligger en kilometer norr om hotellet och det finns ett antal naturreservat i närheten, till exempel den artrika Rövarekulan där det sägs att rövare i historien har haft sitt tillhåll. Passa på att besöka Lunds domkyrka, bara en halvtimme bort med bil, eller varför inte uppleva storstadspulsen i Malmö?

Bokebacken Forest Hotel

I skogarna mellan Höör och Kristianstad ligger detta speciella hotell. En halvtimmes bilfärd från Höör, här bor du mitt ute i skogen. Är du sugen på att komma iväg från allt? Här finns det inget internet eller TV, bara skog, vatten, stjärnhimmel och fågelsång! Bokebacken är en gård mitt på Linderödsåsen från 1769 och det finns fem stugor som kan hyras. Helt i vildmarken är du inte när du bor här. Det finns restaurang i gårdshuset där du kan äta frukost och varm eller kall mat på andra tider.

Med Bokebacken som bas når du lätt ett stort antal utflyktsmål, museum, grottor eller slott. Ta tid att besöka Tykarpsgrottan, eller bada i Åhus eller Bosarpsjön. Konstnärliga Österlen är inte långt borta med Äppelriket, eller varför inte en längre utflykt till Sveriges sydligaste plats vid Smygehuk? Och om skogens djungel mot all förmodan blir för mycket, kan du alltid hoppa in i bilen och växla tempot till Malmös puls på mindre än en timme!

Granliden Bed and Breakfast

Endast tio minuter med bil från centrala Höör finns Granliden, en idyll i den skånska landsbygden. Med tre enkla och sex dubbelrum, detta pensionat för tankarna till förra seklet med sin vackra trädgård och näckrosdammar. I rumspriset ingår frukost som kan åtnjutas på en härlig terrass eller vid panoramafönstret inomhus med utsikt över trädgården och näckrosdammen. Lövskogen bildar en fin inramning på denna lugna plats. Huset har två badrum som delas med de övriga boenden, bastu och bubbelpool samt ett enklare kök om du vill tillaga din egen mat. Om du vill kan du förbeställa måltider från personalen, lunch eller middag. Kvällsfika ingår!

Belägen mitt emellan Höör och Hörby, om du inte vill koppla av i grönskan kan du alltid njuta av en lunch eller middag på en restaurang i stan. Hela Skåne är lättillgänglig då du bor nära både E22 och riksvägarna 13 och 23, och storstäderna Malmö och Köpenhamn är en enkel dagsutflykt.

Höör – staden i Skånes mitt

I hjärtat av Skåne där landsvägarna 13 och 23 korsar varandra hittar du den lilla industri- och handelsstaden Höör. Med lätta kommunikationer når du härifrån lätt till Skånes alla hörn, från Hässleholm och Osby i norr till Ystad i söder, Trelleborg i väster och Kristianstad i öster. Om du planerar en resa för att utforska Skåne kan Höör vara ett bra alternativ som bas för alla utflykter. Till Malmö är det mindre än en timme med bil. Du når också de flesta större orter i Skåne och Blekinge med tåg.

Namnet Höör med dubbelvokal kom till på Postens initiativ för drygt hundra år sedan. Då var det vanligt att adressera brev till ’Härstedes’ eller ’Här’ när brevet skulle skickas inom samma ort. Alldeles för ofta lästes detta fel och breven hamnade i skånske ’Hör’, ett namn som har sitt ursprung i forndanskans ’hørg’. Användandet av ortsnamnet Höör fastställdes av ett kungabrev 1 jan 1917 för att minska antalet felleveranser.

Skåne och trakterna kring Höör erbjuder en rik historia och landskap. Från att ha växlats mellan dansk och svensk ägo under århundraden har arkitekturen i söder en kontinental prägel. Jordbruket är ett viktigt inslag i Skånes liv och små gårdar omgärdade av låga stenmurar finns överallt, med sädesfält, odlingar och mjölkboskap som avtecknar sig mot de djupgröna bokskogarna i söder och mäktiga tallarna i norr.

Kristendomen vandrade norrut från kontinenten och det finns otaliga gamla kyrkor och byggnader från tidiga medeltiden att upptäcka. Lunds domkyrka restes redan i slutet av 1000-talet och början på 1100-talet. Stenen den byggdes ifrån kom från trakterna kring Höör och byggmästaren Mårten stenmästare tros härstamma härifrån. I Höörs medeltida kyrka från slutet av 1100-talet kan du beskåda dopfunten som Mårten stenbyggare har huggit och signerat i runskrift.

För dig som vill ta en utflykt på närmare håll finns ett antal sevärdheter i Höör och dess närområde. Några kilometer norrut ligger Skånes djurpark som specialiserar sig på Nordens fauna. Möt vildsvin, kronhjort, lodjur och kungsörnen och lär dig och barnen mer om Sveriges rika djurliv.

Strax söder om stan finns Bosjöklosters slott som sitter inkilad på en udde mellan Västra och Östra Ringsjön. Bosjöklostret grundades troligen kring år 1080 när Benediktinerorden lät uppföra ett nunnekloster. Även då var jordbruket viktig och klostret utökades allt eftersom med gårdshus. Slottet tillkom efter reformationen, först i den danska tronens ägo och sedan av den svenska kungahuset. Slottet är privatägd av adelsläktet Bonde men är öppen till allmänheten. Här får du en smak av Skånes långa historia på ett och samma ställe.

25 Jan 2021

Facebook