5 hotell i Söderköping

Kanske kommer du till Söderköping som ett naturligt stopp längs Göta kanal eller så är denna vackra medeltida stad målet i sig. Eller så är du på genomresa längs E22. I Söderköping finns gott om boendemöjligheter för alla varianter. Här ligger det anrika Söderköpings Brunn och det eleganta Husby Säteri. Man kan också bo i lantidyll på t.ex. Vänneberga Gård Bed & Breakfast och på Thorstorps Gård. Man kan bo lite billigare men i historisk miljö på Vandrarhemmet Mangelgården.

Husby Säteri – en miljö som gjord för en film

Tänk dig ett äkta slott, vitmålat och sådär riktigt pampigt som de brukar visas på film. Tänk dig att det är år 1795. Då byggdes Husby Säteri av Curt Philip Carl von Schwerin som var adjutant till Gustav den IV Adolf. Här sparades det inte på varken yta eller material. Denna miljö kan du nu uppleva genom att bo på Husby Säteri som ligger en knapp mil från Söderköpings centrum och med bara ca tio minuters promenad till stranden.

Hotellet har 31 rökfria rum med daglig städning. På Husby Säteri kan bo i en rymlig och originell svit som ligger i själva slottet. Här är det högt till tak och inredningen har valts för att matcha atmosfären. Även om det är traditionsenligt finns här ändå både TV och trådlöst Internet. Givetvis har sviten eget badrum med gratis toalettartiklar.

Sviten är förstås det lyxigaste alternativet på Husby Säteri. Mycket god standard och även mycket modernare är rummen som ligger i någon av de andra byggnaderna som befinner sig på bara 100 meters avstånd från själva slottet. Dessa byggnader är Norrgården och Sörgården. Runt omkring är det sprudlande grönska. Rummen är ljust inredda och har TV, WIFI och badrum. Önskar du slottskänsla även på sovrummet så välj då ändå sviten!

På slottet serveras en rejäl frukost och under en del av sommaren är även restaurangen öppen. Husby Säteri har ett litet spa med jacuzzi och sauna.

Säteriet är värt ett besök i sig. Miljön i och omkring slottet är fantastisk och det är nästan som att resa tillbaks i tiden. I närheten av Husby Säteri finns flera golfklubbar, inklusive Norrköping-Söderköping Golfklubb Hylinge, Bryttsäter Golfklubb och Norrköping-Söderköping Golfklubb Klinga.

Söderköpings Brunn – spa med anor från 1774

Vill du bo mer centralt än på slottet är Söderköpings Brunn, ett fyrstjärnigt hotell som ligger intill ån och bara ett stenkast från Söderköpings många restauranger och butiker, ett bra alternativ. Söderköpings Brunn säger sig vara Sveriges näst äldsta företag med historia ända tillbaks till 1774. På denna plats erbjöds från början kallvattenkurer med vatten från den ständigt åtta-gradiga källan med en hög järnhalt. Dagens spa-kurer är garanterat betydligt mer avslappnande än dåtidens sitt- och stå-behandlingar där man ålades böter om man inte följde reglerna till punkt och pricka. Idag är Söderköpings Brunn en plats där du kan sova skönt, äta gott och njuta av en lång rad härliga spabehandlingar. På behandlingsmenyn finns bl.a. massage av nacke och rygg, helkroppsmassage, mineralbad, duokurer och ansiktskurer. Det finns även jacuzzi, bastu och en utomhuspool samt en liten avdelning med motionsredskap.

Söderköpings Brunn har 102 rökfria rum, samtliga med gratis WIFI, badrum och daglig städning. Rummen är klassiskt och smakfullt inredda. Här finns enkelrum och dubbelrum på 16 kvadratmeter, med mörkläggningsgardiner, gratis toalettartiklar och hårtork. Varje rum är individuellt inrett. Söderköpings Brunn har även sviter à 30 kvadratmeter med plats för två personer. Till samtliga rum kan man få extrasängar och spjälsängar på förfrågan. Alla gäster parkerar gratis på hotellet. För alla Teslaentusiaster och andra elbilsförare är det förstås också intressant att känna till att Söderköpings Brunn har kostnadsfri Teslaladdare och laddare för övriga märken.

Förutom flera golfbanor i närheten ligger den bland barn mycket uppskattade djurparken Kolmården inom räckhåll med bara 45 minuter med bil. Sedan ligger även Götakanal runt knuten så Söderköpings Brunn kan bli till en perfekt anhalt på er Götakanalsemester!

Vänneberga Gård Bed & Breakfast – jordnära och hemtrevligt på välskött lantgård

Ett genuint lantboende erbjuds på Vänneberga Gård Bed & Breakfast som ligger blott fyra kilometer från centrala Söderköping. Det är en familjeägd gård där ägarna Annika och Janne gör sitt allra bästa för att gästerna ska trivas. Det märks också verkligen i de utmärkta gästutlåtandena. En av gästerna tyckte att den genuina och naturliga personliga servicen måste vara ett uttryck för ett ställe där omtanke är del av själva affärsidén. Gården profilerar sig som ”en levande” gård och där pågår ett ständigt arbete med att förbättra den ytterligare.

Gården består av ett stort nybyggt hus men som byggts i 1700-talsstil med genuina detaljer och vackert timmer. Vid sidan av detta finns en flygel som har renoverats upp och som hyrs ut. Det tredje huset är lilla kanaltorpet som för tillfället är under renovering. Det märks att man tänker långsiktigt här och försöker ta vara på resurserna på ett smart sätt.

De fyra tvåbäddsrummen är riktigt mysigt inredda i lantlig stil med livliga tapeter och ljusa, lätta gardiner. Rummen på övervåningen har snedtak. Ett av rummen är på 12 kvadratmeter, två är på 17 och ett är 25 kvadratmeter stort. Sängarna är nyinköpta och bekväma. Till tre av rummen finns möjlighet att få extrasäng. Samtliga rum städas dagligen och har WIFI. Det är en rätt så liten och gemytlig byggnad så det är delat badrum som gäller men det gör inte så mycket eftersom det är så få rum på hotellet.

Trots att det är ett litet hotell finns en utmärkt restaurang på området där riklig frukost med svenska råvaror serveras varje morgon. Här serveras även dagens lunch med förrätt, tre sorters varmrätter och kaka. På helgerna serveras en ännu rikligare helgbuffé. Om somrarna är restaurangen även öppen om kvällarna och då är det à la carte som gäller. En bonus är då att man även kan sitta på den vackra terrassen och blicka ut över Göta kanal!

På gården pågår ständiga aktiviteter vilket i sig kan vara kul att betrakta som gäst. Här finns en fönsterverkstad som arbetar enligt tradition och helt utan farliga lösningsmedel. Gården har också cirka 2 500 äppelträd. Man har även körsbärsträd och plommonträd. Det finns en del andra gäster på gården, nämligen ett gäng svenska gula ankor som vaggar omkring och är allmänt trevliga.

På gården kan man även hyra cykel för att utforska grannskapet. I trädgården finns det en lekplats.

Vandrarhemmet Mangelgården – historisk miljö nära till centrum, Göta Kanal och E22

Ett lite enklare men mycket trevligt alternativ till Söderköpings Brunn under Götakanalssemestern skulle kunna vara Vandrarhemmet Mangelgården. Detta vandrarhem drivs i Svenska Turistföreningens regi och bjuder på en äkta idyll på runt 100 meters avstånd från Söderköpings Brunn och nära Göta kanal. Söderköpings alla sevärdheter ligger därmed även de inom nära räckhåll. Vandrarhemmet Mangelgården ligger rätt så nära E22 så kommer du med bil istället för med båt är det ändå ett utmärkt val ur logistiskt hänseende.

Vandrarhemmet är ett rödmålat kulturhus från 1700-talet som först var bostad åt en borgarfamilj och det låg faktiskt på en annan plats från början. År 1945 monterades det så ner och flyttades till den plats där det idag står. Själva vandrarhemmet var förvisso inrymt i en annan byggnad från början men är ändå landets äldsta vandrarhem.

På Vandrarhemmet Mangelgården finns tio rökfria rum. Rummen är antingen tvåbäddsrum eller fyrbäddsrum, samtliga med våningssängar. Fönstren har mörkläggningsgardiner. Toaletterna är delade men det finns handfat på rummen. På rummen finns även skrivbord och det går att få låna strykbräda och strykjärn om man frågar. TV finns i alla rum. WIFI är gratis på vandrarhemmet, liksom även parkeringen som ligger 50 meter bort. I byggnaden finns ett delat kök så att du kan laga din egen mat om du vill. Köket är stort och fint med ett flertal bord med plats för fyra personer vardera. Här finns kylskåp, mikro och kokplattor. Man kan även tvätta kläderna om man vill.

Vandrarhemmet har en stor välskött trädgård och där ligger också ett kafé vid en väderkvarn (ja faktiskt!). På kaféet kan gästerna köpa frukost under säsong vilket kan vara praktiskt om man är på genomresa och inte har lust att gå och inhandla matvarorna först.

Rummen är verkligen prisvärda och gästerna tycks vara genomgående nöjda. En gäst berömmer Mangelgården för att det var rent och fräscht där. Ett par andra gillade det rymliga köket. Samtliga verkar tycka att miljön och den gamla fina byggnaden var värt att berömma.

Vandrarhemmet Mangelgården kan vara den perfekta utgångspunkten för att utforska Söderköping med omnejd om du har en tajt budget. Personalen hjälper gärna till med tips och förslag på vad man kan hitta på och vad som är värt att se i Söderköping. Vandrarhemmet har egen cykeluthyrning om du föredrar att se trakten på två hjul. I närheten ligger Ramunderberget är ett litet berg med trappor upp till toppen (någon har räknat dem till 210 stycken och en annan vandrare berättar att det var 318 trappsteg – du får väl klättra upp själv och räkna!). Gillar man inte trappor finns det även en stig upp. Därifrån får du en vacker utsikt över Söderköping.

Thorstorps Gård – tidsmaskin till det förflutna – kom med häst eller Tesla!

Vi reser allt mer och kanske har ägarna till detta fantastiska ställe inhämtat inspiration från något gemytligt Bed and Breakfast någonstans. Thorstorps Gård kan beskrivas som en genuin svensk lantmiljö i 1700-talsstil där man lagt ned tid och kraft på att se till att varje detalj är perfekt. Vi skulle kunna kalla detta ställe för en tidsmaskin för det känns som att kliva in i en svunnen tid. Eller så kan vi helt enkelt bara konstatera att det är ett toppenbra ställe om man vill njuta av livets goda i en lugn och stillsam atmosfär och om man gillar bullar. På Thorstorps gård bakar man nämligen efter recept som är mer än 100 år gamla, vilka inkluderar scones med marmelad, bakverk och matpajer. Gården ligger strax utanför Söderköping och det tar mindre än tio minuter med bil in till centrum. Naturen runt omkring är riktigt vacker och på gården ligger ett stall med plats för 16 hästar. Här finns även plats att hyra om man kommer med häst. Thorstoprs Gård har egen uppfödning av fullblodshästar med inriktning på både dressyr och hopp. Som sällskap har hästarna får och lamm.

Denna Bed & Breakfast är öppet året runt. På gården finns även ett café där de nämnda bullkalasen hålls.

Thorstorps Gård har tre rökfria rum med dubbelsäng och med plats för upp till fyra personer med hjälp av extrasängar som kan fås utan extra kostnad. Rummen är smakfullt inredda och har vart och ett sin egen stil och charm. Badrummet är delat. Gästerna får gratis toalettartiklar, fritt WIFI och givetvis även parkering. Thorstorps gård satsar på hållbarhet och har därför låtit installera en Teslaladdare som man får använda gratis. Man har även tänkt på husbilsägarna och erbjuder husbilsplats med el för en liten extrakostnad.

Trädgården är speciell i sig eftersom den har växter som inte längre är så vanliga i Sverige utan som odlades mera flitigt fram till förra sekelskiftet. Här finns även flera olika sorters rosor och äpplen. På gården ligger en inredningsbutik där man finner renoverade möbler, fårskinn och inredning i lantlig stil. Som kuriosa kan nämnas att ett avsnitt av Allt för Sverige på SVT1 spelades in på gården.

Gästerna som bott på Thorstorps Gård verkar vara jättenöjda och de ger genomgående maxbetyg. Man gillar gårdsmiljön och dess charm samt att det är en rätt så lyxig upplevelse man får vara med om när man bor här. Man är förbluffade över den utmärkta frukosten med hemmagjord marmelad.

Gården hjälper gärna till att boka biljetter och guidade turer i Söderköpingstrakten. Man erbjuder även cyklar till uthyrning. I området finns jättefina cykelleder, bl.a. längs Göta kanal.

Detta B&B kan gärna användas som utgångspunkt för att besöka andra sevärdheter i närheten. Vi kan nämna bl.a. Astrid Lindgrens värld som ligger ca nio mil bort och Kolmårdens Djurpark som ligger på fyra mils avstånd. Söderköpings golfklubb ligger även den nära och så är den inte mer än en halvtimme med bil till Sankt Anna, som Söderköpings vackra skärgård heter.

25 Jan 2021

Facebook